wtorek, 26 lipca 2016

Maliny, czyli garść zdrowia

Lato zagościło na dobre za oknem, a w sklepach i na straganach mamy prawdziwy wysyp owoców i warzyw. Warto poznać ich działanie wspomagające funkcjonowanie naszego organizmu. Przedstawiamy dziś właściwości prozdrowotne pysznych, soczystych malin.



Maliny są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości. Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, cukry. Są również źródłem wielu witamin – C,E, B1, B2, B6 oraz substancji mineralnych, w tym potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Liście malin wykorzystywane do przygotowywania naparów i herbat, zawierają flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne.

Maliny wspomagają nasz organizm:


  • Podczas przeziębienia i gorączki działają przeciwgorączkowo i napotnie, gdyż zawarty w nich kwas salicylowy stymuluje pracę gruczołów potowych, a dodatkowo olejki eteryczne rozgrzewają nasz organizm.
  • Posiadają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, wspomagają pracę serca i dzięki minerałom w nich zawartym działają przeciwmiażdżycowo.
  • Zawartość miedzi i żelaza wspomaga w zmaganiu się z anemią.
  • Skarżącym się na dolegliwości nerek zaleca się spożywanie malin ze względu na potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową.
  • Bogactwo witamin w malinach wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy.
  • Zawarte w nich silne antyoksydanty, polifenole, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się organizmu.
  • Będący ich składnikiem kwas elagowy, który zaliczany jest do grupy silnych antyoksydantów, wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
  • Korzystajmy latem z dobrodziejstw natury, które są na wyciągnięcie ręki!



żródło: https://www.facebook.com/ColwayOfficialFanpage

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz